Facebook | Twitter

Τι είναι το not-apathetic

Όσοι επιλέγουν να μην ψηφίσουν, ή όσοι ψηφίζουν λευκό στις εκλογές, δεν σημαίνει ότι είναι αδιάφοροι ή «α-πολίτικοι» όπως πολλοί τους χαρακτηρίζουν.

Αντίθετα, πολλοί έχουν άποψη και μάλιστα ισχυρή. Τους ενδιαφέρει και ο τόπος μας και η πολιτική και οι περισσότεροι είναι ενήμεροι και ενεργοί πολίτες.

Τώρα, εδώ σε αυτή την ιστοσελίδα, μπορεί εύκολα ο καθένας να πει την άποψή του: Να εξηγήσει με απλά λόγια γιατί απέχει ή ρίχνει λευκό, να διαβάσει απόψεις άλλων και να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με μία άποψη που κάποιος συμπολίτης μας εκφράζει.

Με λίγα λόγια, εσύ που δεν ψηφίζεις, έχεις άποψη, αλλά τώρα έχεις και φωνή (
περισσότερα)

Οδηγίες Χρήσης

1. Πατήστε το πορτοκαλί κουτάκι πάνω που λέει "Πες τη Γνώμη σου" και ένα νέο παράθυρο θα ανοίξει εμφανίζοντας μια φόρμα συμμετοχής.
2. Γράψτε τη γνώμη σας & συμπληρώστε τα στοιχεία σας.
3. Πατήστε "υποβολή" και η άποψή σας σύντομα θα εμφανιστεί.


Σημείωση:
+Το email σας -αν το βάλετε - δεν θα εμφανιστεί δημόσια
+Το κείμενο με την άποψή σας δεν θα εμφανιστεί μέχρι να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικό ή άπρεπο.

Πρόσφατα σχόλια

Ποιοί είμαστε

Είμαστε τρείς ενεργοί πολίτες που ασχολούνται για πολλά χρόνια με το διαδίκτυο και τις κοινωνικές τεχνολογίες και μας νοιάζει η πορεία της χώρας και της δημοκρατίας. Πιστεύουμε πως οτιδήποτε δίνει φωνή στον πολίτη και προωθεί τον εποικοδομητικό διάλογο μόνο καλό μπορεί να κάνει.

Είμαστε -αλφαβητικά - οι:

Νίκος Αναγνώστου
Βασίλης Γουλανδρής
Χριστόφορος Κόρακας

Επικοινωνία
Επικοινωνήστε μαζί μας στο: 
notapathetic ΑΤ gmail . com
(αντικαθιστώντας το ΑΤ με @ και χωρίς κενά)

Ευχαριστίες

Η ιδέα για το not-apathetic δεν είναι καινούρια. Στις εθνικές εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας το 2005, η γνωστή οργάνωση MySociety με πολλά πρωτοποριακά έργα στο διαδίκτυο, ανέβασε την ιστοσελίδα notapathetic.com με τον ίδιο σκοπό. Μας τιμά ιδιαίτερα που ο ιδρυτής της οργάνωσης Tom Steinberg, μας έδωσε το δικαίωμα να κάνουμε χρήση του ίδιου ονόματος και για τη δική μας πρωτοβουλία.
Thank you Tom!

Twitter / notapatheticGR

Αρχείο

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Προβληματικό Πολίτευμα

Προσωπικά, θεωρώ ότι το πολίτευμα δε λειτουργεί σωστά. Υποτίθεται ότι οι εκλέγουμε ανθρώπους για 1. να εκπροσωπίσουν την άποψή μας και 2. ικανούς για να επιλύσουν προβήματα και διαφορές. Όμως από τη στιγμή που ο μόνος ελεγκτικός μηχανισμός είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας μια στα τόσα χρόνια, ο ψηφοφόρος δεν έχει ιδιαίτερο λόγο στο τι κάνει ο εκπρόσωπός του. Στην ουσία, η ψήφος δίνει στον εκπρόσωπο λευκή επιταγή να κάνει ό,τι θέλει, να υποστηρίξει όποια συμφέροντα θέλει, να κλέψει ό,τι θέλει... και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι, έπειτα από 4-5 χρόνια να πάρει λιγότερες ψήφους. Επίσης, οι προεκλογικές εκστρατείες είναι σκέτο marketing: Τα προσόντα των πολιτικών είναι επιφανειακά, πλασάρονται σαν προϊόντα, υποδείγματα "καλών ανθρώπων", ενώ το ζητούμενο είναι να ξέρουν διπλωματία, οικονομία, κοινωνιολογία κλπ Συνεπώς, για εμένα δεν έχει νόημα να συμμετέχω σε μια αδιέξοδη διαδικασία. Αυτό που θα ήθελα θα ήταν ένα πολίτευμα που επιτρέπει να εκλέγω κάποιον σε τοπικό επίπεδο, για ένα μόνο συγκεκριμένο ζήτημα, για πολύ περιορισμένο χρόνο. Και μετά από εκεί και πέρα σταδιακά να γίνεται ένας περιορισμός των εκπροσώπων μέχρι να γίνουν αρκετά λίγοι για να γίνει συζήτηση. Οπότε, όταν η μικρο-θητεία του εκπροσώπου τελειώνει, να μπορώ εύκολα να τον κρίνω εκ του αποτελέσματος. Προφανώς, έτσι όπως το παρουσιάζω σε δυο γραμμές δεν είναι ολοκληρωμένο, αλλά νομίζω ότι μια τέτοια λογική θα ήταν καλή βάση για ένα ουσιαστικά δημοκρατικό πολίτευμα.

blog comments powered by Disqus